Notícies

PREMI RECERCA JOVE

Premi Recerca Jove pel treball “Dona i enginyera?”

Dues noies i dos nois de 4t d’ESO, gaurdonats amb 750€

Una vegada més, l’àmbit de la recerca a l’INS Can Can Puig ha estat premiat amb la màxima distinció que atorga el Departament d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya. Aquest premi converteix el nostre institut en un dels més premiats de Catalunya. Des de l’any 1994 fins ara ja hem rebut 12 guardons: 10 d’ells atorgats a diferents alumnes i 2 al centre com a reconeixement a la seva tasca en foment de la recerca.

Llistat de premis

En aquesta ocasió el premi ha estat concedit a Carla Sánchez, Ayoub Honoun, Yaiza Navarro i Adam Fernández pel seu treball “Dona i enginyera?”.

 

Els Premis de Recerca Jove 2017 que organitza anualment l’AGAUR (Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca) per fomentar l’esperit científic entre el jovent es lliuraran el proper 22 d’abril. Es premien els treballs de recerca, realitzats durant el curs 2016-2017 per alumnes de 3er i 4rt d’ESO, batxillerat o cicles formatius de grau mitjà i superior.

 

Aquí teniu una explicació del treball guardonat:

Subtítol: Foment en la igualtat de gènere dels estudis tècnics mitjançant tallers de tecnologia de control, domòtica, programació i desenvolupament d’APP adreçats a nens i nenes de 6è de primària

Resum: La sensació que hi ha estudis o treballs d’homes i d’altres de dones sembla certa. Per exemple, sempre es parla de paletes, enginyers, mecànics entre d’altres, davant de les infermeres, caixeres o hostesses. Un altre símptoma que fa evident aquesta diferència són les constants campanyes que es fan des de les universitats de carreres tècniques on, fins i tot, disposen de departaments específics per promoure la igualtat de gèneres.

En aquest treball, no només es verifica que això és cert, si no que es pretén corregir aquesta tendència. Per això s’han planificat una sèrie de tallers dirigits a escoles de primària amb continguts relacionats amb la tecnologia. Per veure’n els resultats, prèviament al desenvolupament dels tallers es passarà una enquesta en la que queda reflectida els interessos dels nens i les nenes. Posteriorment, es tornarà a passar la enquesta per, finalment, comparar-les i valorar el resultats.

El continguts treballats als tallers són: plaques de control, programació, domòtica i disseny i creació d’APPs. Per dur-los a terme s’ha creat material didàctic i maquetes.

Objectius del treball: L’objectiu d’aquest treball és promoure l’interès de les dónes en les carreres i treballs d’àmbit tècnic per tal d’igualar el nombre de noies i nois en el món tecnològic. Creiem que aquests treball cal començar-lo ben aviat i per això ens proposem treballar a les escoles. Per aconseguir aquest objectiu volem:

  1. Crear material didàctic relacionat amb la programació, la tecnologia de control i la creació de APPS per a nens i nenes de 6è.
  2. Utilitzar aquests materials en tallers que farem a les escoles del nostre municipi
  3. Analitzar els interessos dels nois i noies abans i després dels tallers.

Evidentment els tallers han de ser engrescadors i per fer-ho possible hem pensat amb la domòtica. Ens proposem crear petites maquetes de dormitoris en les que els alumnes encendran i apagaran els llums amb el seu mòbil, utilitzant aplicacions que ells mateixos hauran creat per controlar plaques que ells mateixos també hauran programat.